пятница, 12 апреля 2024 г.

 12 квітня все людство святкує Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято з'явилось на честь першого польоту в космос людини, тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань.

Вабливе безмежжя космосу, далеке Сонце, близький Місяць, міріади зірок, невичерпна глибина Всесвіту з давніх-давен були об’єктом людського пізнання, людської фантазії. Полинути в блакить земної атмосфери й ще далі, у космос, пізнати, що там відбувається – ось до чого тисячоліттями прагнула людина.
Із легенд давнини ми дізналися про перші спроби людини літати. Це легенда про Дедала і його сина Ікара.
"Майстер Дедал зробив величезні крила собі й сину Ікару. Вранці вони злетіли в небо. Внизу шумів океан. Угорі підіймалося Сонце. Дедал просив сина не опускатися занадто низько, бо хвилі океану можуть намочити крила. І не підніматися високо, щоб Сонце не розтопило віск, яким склеєні крила. Але Ікар не чув батька. Його захопила радість польоту, бажання долетіти до Сонця. Невдовзі промені Сонця розтопили віск, пір’я розсипалося, а мужній Ікар упав у море." Вступ людства в космічну еру був підготовлений всією його попередньою історією, жагою пізнати нове, раніше невідоме. Запитання «Що там за горизонтом?» - ніколи не давало людям спокою
Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і в космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості у подоланні відстані та швидкості руху. У цей знаменний день варто пам'ятати, що можливості нашого пізнання не обмежені, і за наявності наполегливої праці та терпіння ми можемо здолати будь-які перешкоди. Це день працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день авіації й космонавтики. Україна – космічна держава, Україна і космос не роздільні. Україну можна по праву назвати колискою ракетно-космічної галузі. Неоціненний внесок у розвиток ракетобудування й космонавтики зробили вчені, народжені на благословенній українській землі. Це Олександр Засядько, Микола Кибальчич, Костянтин Ціолковський, Юрій Кондратюк, Валентин Глушко, Михайло Яримович, Ігор Богачевський, Сергій Корольов. Згадаємо імена славетних українських космонавтів: Павло Попович, український радянський льотчик-космонавт № 4, перший космонавт-українець, генерал-майор авіації, кандидат технічних наук; Леонід Каденюк, перший космонавт незалежної України, який відкрив космічний ранок зоряної доби України.














Комментариев нет:

Отправить комментарий