вторник, 17 мая 2022 г.

 ПРО НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЛЬТИПРЕДМЕТНИЙ ТЕСТ 2022Р

Шановні випускники та їх батьки! У звʼязку з бойовими діями на території України у 2022 році класичне ЗНО скасували. Замість традиційного ЗНО буде національний мультипредметний тест (НМТ) в комп’ютерному форматі. Підставою для цього є Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері освіти» від 24.03.2022 № 2157-ІХ. Тест проводиться з метою забезпечення прав вступників на рівний доступ до вищої освіти.
Участь у НМТ може взяти особа, яка має повну загальну середню освіту або здобуде її в поточному навчальному році та зареєструвалася для проходження тестування відповідно до встановлених вимог.
НТМ проводитимуть очно у тимчасових спеціальних екзаменаційних центрах. Це аудиторії шкіл та університетів, де організують комп’ютерні класи та працюватимуть інструктори.
Планується три сесії:
• у липні — основна і додаткова;
• у вересні — спеціальна.
Якщо випускник перебуває закордоном, він може проходити НМТ у країнах Східної Європи.
Національний мультипредметний тест включатиме три блоки завдань із таких навчальних предметів:
• українська мова;
• математика;
• історія України.
Загальна кількість завдань — 60. На їх виконання буде відведено 120 хвилин.
Завдання НМТ відповідатимуть змісту програм ЗНО з навчальних предметів і будуть аналогічними до тих, що використовують у ЗНО. Завдань з відкритою формою відповіді, наприклад написання власного висловлення, в НМТ не передбачено.
У блоці з української мови буде 20 завдань. З-поміж них:
• 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;
• 5 завдань на встановлення відповідності: потрібно встановити по чотири «логічні пари».
З української мови не буде завдань, які передбачають письмову розгорнуту чи коротку відповіді, як не буде й завдань з української літератури.
У блоці з математики буде 20 завдань. З-поміж них:
• 14 завдань з вибором однієї правильної відповіді з п’яти запропонованих варіантів;
• 4 завдання на встановлення відповідності: потрібно встановити по три «логічні пари»;
• 2 завдання відкритої форми з короткою відповіддю: неструктуровані завдання.
З математики не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю.
Про зміст, структуру й оцінювання блоку НМТ з історії України Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) повідомить невдовзі.
Завдання оцінюватимуть відповідно до схеми нарахування балів, яку застосовували в ЗНО. За виконання кожного складника тесту учасник після завершення тестування отримає окремий результат. Пізніше результат кожного блоку переведуть у шкалу 100–200 балів. Щоб отримати результат за шкалою 100–200, достатньо набрати хоча б один тестовий бал.
Завдання з української мови. Нараховуватимуть по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності.
Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.
Завдання з математики. Нараховуватимуть по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді, по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності та по 2 бали за кожну правильну коротку відповідь.
Отже, за виконання завдань блоку НМТ з математики можна отримати від 0 до 30 балів.
Щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь, УЦОЯО підготувало демонстраційний варіант НМТ, з яким можна познайомитися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.
Звертаємо вашу увагу! Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив телефони «гарячої лінії» для вступників, які планують брати участь у національному мультипредметному тесті ЗНО.
Телефони «гарячої лінії»: (095) 523-46-47; (066) 680-55-28; (068) 146-02-21; (068) 142-05-95.
Наголошуємо, що за поданими телефонами учасники ЗНО, які створили реєстраційні картки, але не отримали даних для входу на свою Інформаційну сторінку, протягом 12–19 травня зможуть дізнатись необхідну інформацію. Оператори «гарячої лінії» володіють інформацією тільки щодо логінів і паролів для входу на Інформаційну сторінку.
Якщо ж у вас є інші запитання, ви можете зателефонувати до Українського ((095) 903-95-10) або до Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти ( 0487846995).
Нагадуємо потенційним абітурієнтам, що отриманий логін та пароль слід обов’язково зберегти, щоб без проблем мати доступ до особистої Інформаційної сторінки. Саме на ній у другій половині травня ви маєте обов’язково підтвердити своє бажання проходити НМТ і повідомити організаторів про те, у якому регіоні перебуватимете в липні; а напередодні тестування звідси дізнаєтеся про дату, час і місце проходження випробування, зможете самостійно сформувати запрошення-перепустку.
Всім випускникам, їх батькам, педагогам та кожному громадянину України бажаємо витримки, удачі, мирного неба, спокійних днів та тихих ночей! Все буде Україна!
Чехратова ТА.,
консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників



Комментариев нет:

Отправить комментарий